"Türkiye?de Eğitim Sistemi İçinde Sürdürülebilirlik"

“Türkiye’de Eğitim Sistemi İçinde Sürdürülebilirlik”
Tarih: 11 Mart 2014
Saat: 14.30
Yer: MSGSÜ Sedad Hakkı Eldem Oditoryumu, Fındıklı, İstanbul
Konuşmacı hakkında daha fazla bilgi için http://www.yunusaran.org/profdr-ali-cengizkan adresini ziyaret edebilirsiniz.
Konuşma Özeti:
I. Türkiye’deki Eğitim Sistemi İçerisinde Sürdürülebilirlik
Eğitim / Öğretim bütün ülkelerin gündeminde yer alan konuların başında gelir. Aslında bu konu bir devlet politikası olma özelliğini taşımaktadır. Millet tanımında olduğu gibi, geçmiş, günümüz ve gelecek kuşakları da kucaklayan bir içeriği var.
Eğitim / Öğretim okul öncesinden başlayarak ömür boyu devam eden bir süreç. Bu kavramlar özdeş değil ama, çoğu kez birlikte kullanılıyorlar. Eğer, “bozulamaz”, “tefrik edilemez” bir birliktelikten söz edilecekse, bundan isabetli bir “birliktelik” ve giderek “süreklilik” tasavvur edilemez. Çünki öğrencileri akli (rasyonel) temelde nesnel bilgilerle donatma yanında, hayal gücünün ve duygusal dünyasının da zenginleştirilmesi, eğitim ve öğretimin temel işlevidir.
II. Anayasal Düzenin Sürdürülebilirliği
Sürdürülebilirlik, anayasal düzenin kesintiye uğramaksızın devamlılığını sağlayabilme karşılığı olarak kullanılabilecek bir sözcük. Tabii konu anayasal düzen olunca, güçlüklerle, engellerle karşılaşılarak da olsa, hukusal düzenin varlığını koruyabilme endişesini de ifade ediyor bu kavram. 18. yüzyıldan itibaren, anayasalar bir tür toplum sözleşmesi olarak algılanmıştır. Onun için anayasal düzenin devamının sağlanması, bu sözleşmeye sadık kalmayı ön plana çıkarıyor. Bu husus hukukla siyasetin kesiştiği bir alanı ifade ediyor.